Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο με τον τίτλο «Το θέατρο του Διονύσου: Αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, δράμα και παράσταση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί Τρίτη 27 και Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η μοναδικότητα του θεάτρου του Διονύσου, το οποίο βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, έγκειται στην ιστορική του σημασία: είναι το αρχαιότερο γνωστό θέατρο στον κόσμο, καθώς άρχισε να λειτουργεί τουλάχιστον από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Όλα τα έργα των μεγάλων δραματικών ποιητών του πέμπτου και τέταρτου αιώνα π.Χ. (του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου κ.ά.) γράφτηκαν για να παρασταθούν στο θέατρο αυτό. Παράλληλα, το θέατρο του Διονύσου άσκησε εν πολλοίς επίδραση προτύπου στην αρχιτεκτονική των θεάτρων που ακολούθησαν. Τέλος, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό παλίμψηστο, καθώς στη διάρκεια της λειτουργίας του για περίπου 900 έτη τμήματα της αρχιτεκτονικής του μορφής υπέστησαν αλλεπάλληλες μετατροπές, που καθορίστηκαν τόσο από τις εξελίξεις του θεάτρου όσο και από την αλλαγή χρήσης του κατά την ύστερη αρχαιότητα. 

Η ιδιαιτερότητα του συνεδρίου έγκειται στη διεπιστημονική μελέτη του θεάτρου του Διονύσου με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τους κλάδους της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, της κλασικής φιλολογίας και της θεατρολογίας. Η διεπιστημονική αυτή συνάντηση επιδιώκει να αναδείξει τις πολλές όψεις της έρευνας, να προαγάγει τον επιστημονικό διάλογο και να προβάλει την αναγκαιότητα της συμπληρωματικής μελέτης από πολλές οπτικές γωνίες, η οποία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, ιδιαίτερα γύρω από τόσο σημαντικά και σύνθετα αντικείμενα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορεί να το δει κανείς εδώ:  Πρόγραμμα Συνεδρίου